Ένας επίγειος παράδεισος είναι η περιοχή στη νότια πλευρά της Ζακύνθου για τις θαλάσσιες χελώνες Caretta Caretta. Μάλιστα, αυτοί οι πολύτιμοι… μόνιμοι κάτοικοι του νησιού φαίνεται πως αγαπούν ιδιαιτέρως την παραλία Σεκάνια, στον κόλπο του Λαγανά, αφού εκεί γυρνούν ξανά και ξανά για να εναποθέσουν τα αυγά τους.

Έτσι, η ευρύτερη περιοχή του κόλπου του Λαγανά, από το σημείο που εκτείνεται η παραλία του Γέρακα μέχρι το ύψος του Ακρωτηρίου Μαραθιά στο νοτιότερο άκρο του νησιού, χαρακτηρίστηκε το 1999 ως Θαλάσσιο Πάρκο και αποτελεί προστατευόμενη περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και των Στροφάδων, των δύο μικρών νησίδων κοντά στη Ζάκυνθο.

Η θαλάσσια χελώνα Caretta Caretta, που αποτελεί ένα από τα τρία είδη θαλάσσιων χελωνών που έχουν μείνει στη Μεσόγειο, έχει τη συνήθεια να επιστρέφει στον τόπο που γεννήθηκε για να εναποθέσει τα αυγά της.

Η παραλία Σεκάνια, αν και μικρή σε έκταση, έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή στους φυσιολάτρες και στους οπαδούς του οικοτουρισμού, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο: γιατί οι Caretta Caretta της Μεσογείου την επιλέγουν και γυρνούν σε αυτή ξανά και ξανά κάθε δύο με τρία χρόνια, για να αφήσουν τα αυγά τους. Ως εκ τούτου, η συγκεκριμένη μικρή παραλία της Ζακύνθου είναι απολύτως προστατευόμενη περιοχή, μακριά από κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα που θα μπορούσε να ταράξει αυτή την ισορροπία.

Και οι Monachus Monachus

Στο Εθνικό Θαλάσσιο πάρκο της Ζακύνθου διαβιούν κι άλλα προστατευόμενα είδη που απειλούνται από την ανεξέλεγκτη ανθρώπινη δραστηριότητα. Αξιοσημείωτο παράδειγμα αποτελούν οι φώκιες Monachus Monachus, οι οποίες επίσης συχνάζουν στα ζεστά νερά του κόλπου του Λαγανά. Όμως, για την αναπαραγωγή τους δείχνουν να επιλέγουν τις θαλάσσιες σπηλιές στα δυτικά της Ζακύνθου.

Πολύτιμες πληροφορίες για το Θαλάσσιο Πάρκο της Ζακύνθου, για τη χελώνα Caretta Caretta και τα άλλα προστατευόμενα είδη που διαβιούν στο νησί, αλλά και γενικότερα για τη πανίδα της περιοχής, μπορεί ο επισκέπτης να πάρει στο σχετικό θεματικό εκθεσιακό κέντρο, που λειτουργεί στην περιοχή της Δάφνης.