Δεν υπάρχει περίπτωση να επισκεφτεί κάποιος τη Ζάκυνθο και να μην ανηφορίσει στη Μπόχαλη, μια περιοχή μόλις δύο χιλιόμετρα μακριά από τη Χώρα, από την οποία μπορεί να απολαύσει όλο το γαλάζιο του Ιονίου και να δει μέχρι και την Πελοπόννησο!

Κι αν ο πραγματικά καταστροφικός σεισμός του 1953 ρήμαξε όχι μόνο το νησί, αλλά και τα κτίρια – μνημεία της μεγάλης ιστορίας του, στην περιοχή της Μπόχαλης ο σύγχρονος επισκέπτης θα μπορέσει να πάρει μια γεύση ιστορίας.

Παλιά γραφικά σπιτάκια μέσα σε στενούς δρόμους που γλίτωσαν από τη μανία του Εγκέλαδου μαρτυρούν την παλιά αρχιτεκτονική, ενώ και η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής είναι από τα δημοφιλή αξιοθέατα λόγω του βυζαντινού της αποτυπώματος.

Εδώ, στον λόφο του Στράνη, ο ποιητής Διονύσιος Σολωμός, γέννημα – θρέμμα της Ζακύνθου, εμπνεύστηκε τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας. τον “Ύμνο εις την ελευθερίαν”. Μάλιστα, ο επισκέπτης μπορεί να δει την προτομή του Σολωμού στο σημείο που καθόταν να γράψει το διάσημο ποίημά του.

Το Ενετικό Κάστρο

Αυτό όμως που δεσπόζει στην περιοχή, στον λόφο, είναι το παλιό Ενετικό Κάστρο, μεγάλο τμήμα του οποίου καταστράφηκε αρχικά από τους Τούρκους και στη συνέχεια από τους σεισμούς και τη φθορά του χρόνου.

Αν και στο πέρασμα των χρόνων έγιναν προσπάθειες αναστήλωσής του, σήμερα λίγα στοιχεία μαρτυρούν την έντονη παρουσία των Βενετών στο κάστρο, που κάποτε αποτελούσε την πόλη της Ζακύνθου. Ορατά είναι επίσης και απομεινάρια πολλών εκκλησιών που επίσης ανεγέρθηκαν μετέπειτα στην περιοχή, αλλά καταστράφηκαν από τους σεισμούς.

Αυτό που δεν αλλάζει στο πέρασμα των αιώνων και παρά τη μανία του Εγκέλαδου, που πολλές φορές “χτύπησε” το νησί, είναι η θέα από το συγκεκριμένο σημείο που παραμένει μαγευτική. Εξάλλου, ένας περίπατος στο πευκόφυτο δάσος που περικλείει το κάστρο είναι εξαιρετικά ευχάριστος.

Ανεβαίνοντας προς τη Μπόχαλη, αξίζει μια στάση στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου των Φιλικών. Είναι εδώ που επί Τουρκοκρατίας μυούνταν τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας. όπως άλλωστε και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, προτομή του οποίου έχει στηθεί στο προαύλιο της εκκλησίας.