Το όνομά του είναι “Παναγιώτης”, αν και παγκοσμίως είναι γνωστό ως “Ναυάγιο”. Πρόκειται για το πλέον φωτογραφημένο πλοίο που πριν από δεκάδες χρόνια προσάραξε σε μια απόκρημνη παραλία της Ζακύνθου, χαρίζοντας σε αυτό το πανέμορφο νησί του Ιονίου – αλλά και σε όλη την Ελλάδα – ένα από τα διασημότερα αξιοθέατά τους.

Κι αν οι χιλιάδες επισκέπτες της παραλίας του Ναυαγίου φαντάζονται φοβερές και τρομερές ιστορίες πίσω από το κουφάρι του πλοίου (ανάλογες ιστορίες δεν “γεννά”, άραγε, κάθε ναυάγιο στον κόσμο;), η ιστορία του συγκεκριμένου είναι μάλλον πιο πεζή και σίγουρα λιγότερο κινηματογραφική.

Με λαθραίο φορτίο

Ήταν η τελευταία μέρα του Σεπτεμβρίου του 1980, όταν το πλοίο “Παναγιώτης” φορτωμένο με λαθραία τσιγάρα προσάραξε, λόγω εξαιρετικά άσχημων καιρικών συνθηκών, στην παραλία που μέχρι τότε ήταν γνωστή ως παραλία του Αϊ Γιώργη, στην δυτική πλευρά του νησιού. Τα λαθραία τσιγάρα σκορπίστηκαν στη θάλασσα, το πλήρωμα εξαφανίστηκε και το καράβι παρέμεινε εκεί για δεκαετίες.

Αυτό το πλοίο που εκείνη τη βροχερή νύχτα ήρθε για να μείνει στην Ζάκυνθο, έμελλε να αποτελέσει την τέλεια προσθήκη σε μία ούτως ή άλλως καρτποσταλική παραλία. Έμελλε να είναι η τελευταία, πιο αριστουργηματική πινελιά σε έναν θεόπνευστο πίνακα ζωγραφικής, σε μια γωνιά της Γης που είναι γεμάτη φως και χρώμα.

Στις 30 καλύτερες παραλίες

Σήμερα, η παραλία του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο, με τα κρυστάλλινα νερά και το άπλετο φως, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 30 καλύτερες στον κόσμο, ενώ σχεδόν ποτέ δεν λείπει από τις λίστες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που συμπεριλαμβάνουν τις 10 καλύτερες παραλίες παγκοσμίως.

Όσοι επισκέπτονται την παραλία, που είναι προσβάσιμη μόνο μέσω θαλάσσης, μιλούν για ένα από τα πιο θαυμαστά φυσικά τοπία που έχουν αντικρίσει ποτέ.

Η συμβολή του Ναυαγίου σε όλο αυτό είναι βέβαια καθοριστική. Οι τοπικές αρχές καταβάλλουν προσπάθεια για τη συντήρησή του, ζητώντας παράλληλα από τους τουρίστες να σεβαστούν το εγκαταλειμμένο σκαρί, αφού δυστυχώς απειλείται όχι μόνο από τη φθορά του χρόνου, αλλά και από χιλιάδες επισκέπτες που θέλουν να πάρουν ως αναμνηστικό μία φλούδα από το πολυφωτογραφημένο ναυάγιο.