Πολύ κοντά στο λιμάνι της Ζακύνθου, επί της παραλιακής οδού Λουκά Καρρέρ, στον αριθμό 19, ο σύγχρονος επισκέπτης του νησιού έχει μια μοναδική ευκαιρία να επισκεφτεί ένα από τα πιο ιστορικά οικήματα όλης της Ελλάδας, το αρχοντικό της οικογένειας Ρώμα, μιας οικογένειας προσωπικοτήτων που στιγμάτισαν με την πορεία τους την ιστορία του νησιού και την πολιτική ζωή του τόπου.

Για περισσότερους από τρεισήμισι αιώνες, το οίκημα αυτό, ένα από τα ελάχιστα παλάτσα στα παλαιά Ρεπάρα που σώθηκε – αν και με ζημιές – από το μεγάλο σεισμό του 1953 και την καταστροφική πυρκαγιά που ακολούθησε, στέκει αγέρωχο, χάρη στη φροντίδα του Διονυσίου Ρώμα και της συζύγου του. Αν και ιδιωτικό, το αρχοντικό Ρώμα είναι επισκέψιμο και λειτουργεί σαν μουσείο από την άνοιξη του 2007.

Σαν παλιά γκραβούρα

Αρχοντιά, υψηλή αισθητική φινέτσα, πολιτισμός, αλλά κυρίως ιστορία, “στεγάζονται” μέσα σε αυτό το μοναδικό κτίριο. Η ιστορία όχι μόνο του νησιού της Ζακύνθου, αλλά ίσως και όλης της Ελλάδας, αποτυπώνεται στον πλούτο των εκθεμάτων και των πολύτιμων ενθυμημάτων.

Έργα τέχνης, έπιπλα, βιβλιοθήκη με χιλιάδες τίτλους βιβλίων, έγγραφα, γκραβούρες, στολές και οπλισμός της οικογένειας και πλήθος άλλων ιστορικών αντικειμένων αναβιώνουν την μακρά πορεία του Επτανησιακού Ελληνισμού στο νησί και στη χώρα. Άλλωστε, η οικογένεια Ρώμα συνέδεσε το όνομά της με σπουδαίες στιγμές της ελληνικής ιστορίας, όπως τη Φιλική Εταιρεία και τον ξεσηκωμό του υπόδουλου Ελληνισμού, αλλά και τους Βαλκανικούς πολέμους.

Το οίκημα με την εξαιρετική αρχιτεκτονική και την αριστοκρατική κομψότητα χτίστηκε πολύ παλιά, το 1660, από τον Άγγλο μεγαλέμπορο και υποπρόξενο της Αγγλίας στο νησί, Ρόμπερτ Τζέφρι. Πολύ αργότερα, το 1880 πέρασε στην ιδιοκτησία της οικογένειας Ρώμα, μετά από αγορά του Αλέξανδρου Ρώμα, ισχυρού πολιτικού άνδρα που πρωταγωνίστησε σε πολλά γεγονότα της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας του νησιού και της Ελλάδας.

Ο επισκέπτης του σήμερα που θα περιηγηθεί σε αυτό το κομψό αρχοντικό θα κάνει έναν υπέροχο περίπατο στην ιστορία και τον πολιτισμό της Ζακύνθου.